IMG_9375Η κατασκήνωση δεν είναι απλά μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης.  Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εξασφαλίζει πλούσιες εμπειρίες οι οποίες βοηθούν το παιδί να ωριμάσει, να ανακαλύψει τον εαυτό του και να ενεργοποιήσει το κρυφό του δυναμικό.

Είναι μια εμπειρία η οποία έχει πολλά να προσφέρει στο παιδί σας, καθώς μέσα από την κατασκήνωση:

Μαθαίνει να προσαρμόζεται ευκολότερα

Η ζωή στην κατασκήνωση απαιτεί από το παιδί να μάθει να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες. Και αυτή η προσπάθεια προσαρμογής είναι που το βοηθάει να γίνει περισσότερο ευέλικτο και να διαχειρίζεται καλύτερα το στρες όταν οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλές.

• Συνειδητοποιεί την αξία της συνεργασίας

Η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι από τις πιο βασικές αξίες της κατασκήνωσης. Εκεί το παιδί αποτελεί μέλος μιας ομάδας όχι για λίγες ώρες, όπως π.χ. συμβαίνει όταν παίζει μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή κάποιο άλλο ομαδικό παιχνίδι, αλλά 24 ώρες το 24ωρο.

• Συνηθίζει να υπακούει και να εμπεδώνει τους κανόνες

Η κατασκήνωση είναι μια κλειστού τύπου κοινωνία που για να λειτουργήσει χρειάζεται να ακολουθούν όλα τα μέλη της συγκεκριμένους κανόνες. Το πρόγραμμα στην κατασκήνωση είναι  οργανωμένο και το παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται από τους ομαδάρχες σαν υπεύθυνο άτομο, μαθαίνει όρια και κανόνες κυρίως σε θέματα καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής, σωστής διατροφής κ.ά.

• Μαθαίνει να είναι αυτόνομο

Η κατασκήνωση είναι το καλύτερο μέρος για να αυτονομηθεί ένα παιδί, αφού καθημερινά μαθαίνει ότι πρέπει αλλά και μπορεί να τα καταφέρει μόνο του χωρίς να χρειάζεται διαρκώς τη βοήθεια ή τη φροντίδα των άλλων.

• Γνωρίζει πώς να κάνει φίλους

Η κατασκήνωση εξασφαλίζει την καλύτερη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, αφού ακόμα και τα πιο εσωστρεφή παιδιά καταφέρνουν να κάνουν πολλούς νέους φίλους. Μία από τις παραμέτρους που ενισχύουν τις παιδικές φιλίες είναι το γεγονός ότι τα παιδιά μοιράζονται κοινές εμπειρίες.

Επιτέλους ξεκολλάει από τον καναπέ

Τα περισσότερα προγράμματα κατασκήνωσης συμπεριλαμβάνουν αθλοπαιδιές, παιχνίδια δράσης, κολύμπι ή σπορ. Εξασφαλίζουν δηλαδή στη νέα γενιά την τόσο πολύτιμη, για την υγεία και τη φυσική ευεξία, άσκηση.

• Νέα ερεθίσματα διευρύνουν τους ορίζοντές του

Η ζωή στη φύση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της κατασκήνωσης. Ιδιαίτερα για τα παιδιά της πόλης, η επαφή με τη φύση, οι δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον, οι χειροτεχνίες με εικαστικά υλικά από τη φύση εξασφαλίζουν εκτός από ποικιλία ερεθισμάτων και μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την καθημερινότητα με έναν διαφορετικό, πρωτόγνωρο τρόπο, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του μικρόκοσμου που εκτείνεται από το σπίτι μέχρι το σχολείο.

• Μαθαίνει να είναι ισότιμο

Η κατασκήνωση είναι το μοναδικό μέρος του κόσμου όπου το παιδί αφήνει πίσω το «εγώ» του και μαθαίνει ότι είναι πραγματικά ισότιμο με τους άλλους. Στην κατασκήνωση ανακαλύπτει ένα σπουδαίο κοινωνικό μάθημα: ότι είμαστε όλοι ίσοι, έχουμε ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.

• Αποκτά αυτοπεποίθηση

Η κατασκήνωση είναι για το παιδί ένα ανεξάντλητο παιχνίδι ανακάλυψης καθώς συνειδητοποιεί καθημερινά ότι μπορεί να καταφέρει (σχεδόν) τα πάντα και μάλιστα μόνο του. Και αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τονωθεί η αυτοπεποίθησή του.

To Top